חסידפדיה

מעלית הליצנים

ינון תאג'ר
מעלית הליצנים
תאריך הוצאה לאור:2021
מוצא:ישראל
תחום פעילות:תנועה אופקית
מוכרת בזכות:חוסר הסטנדרטיות

מעלית הליצנים הומצאה ב 2021 ע"י הראל חסיד. מעלית הליצנים או באנגלית Clown-Powered Elevator היא קונספט הנדסי עתידני. היא הוצגה ע"י הראל, תלמיד תיכון ישראלי ממוצא פרסי, הידוע בגישתו היצירתית והבלתי שגרתית לפתרון בעיות. ההמצאה מציעה אלטרנטיבה חדשנית למעליות המסורתיות, באמצעות שימוש בליצנים מצוירים ככלי הנעה.​

רקע ופיתוח

הראל חסיד, שנודע בקרב חבריו בכינוי "חסיד", גילה עניין מוקדם בהנדסה ובפתרון בעיות יומיומיות בדרכים לא קונבנציונליות. בגיל 13, הוא הציג את רעיון "מעלית הליצנים" כתגובה לתסכולו מהמעליות המסורתיות, אותן תיאר כ"איטיות, טיפשות ומשעממות". הוא הציע מערכת שבה ליצן מצויר, בעל יכולת לשלוף חפצים גדולים מחליפתו, ישמש כמנוע ההנעה של המעלית.​

תיאור ההמצאה

ההמצאה המוצעת עוסקת בשדרוג מערכתי של המעלית הקונבנציונלית, מתוך מטרה להתמודד עם מגבלות הנתפסות כבעיות חווייתיות ותפעוליות – ביניהן איטיות, צפויות וחוסר עניין. הפתרון שמוצע משלב עקרונות פיזיקליים מוקצנים יחד עם יסודות הלקוחים מהתרבות הקריקטורית, ובפרט דמות הליצן הקלאסית בעלת היכולת להפיק חפצים לא פרופורציונליים מחליפתו.

עיקרון הפעולה: במקום שימוש באנרגיה חשמלית ומערכות הרמה מכניות, ההמצאה מציעה ליישם העברת אנרגיה קינטית ישירה באמצעות מכה אנכית תחתית. ליצן, המוגדר כבלתי מזיק ויציב, מוצב בתחתית פיר המעלית, ובאמצעות פטיש גדול ממדים הנשלף מחליפתו, מכה בתחתית תא המעלית. עוצמת המכה גורמת לשיגור המעלית כלפי מעלה במהירות גבוהה. הליצן פועל כמעין "מאיץ גופני אנושי", כאשר כיוון השיגור וגובהו תלויים בעוצמת המכה ובמסת המעלית.

ההמצאה כפי שנכתבה במקור

ההמצאה:
כידוע כידוע לנו מעליות הם המצאה גרועה ביותר הם איטיות טיפשות ומשעממות. כדי לפתור זאת אני מציע המצאה שתשפר את המעליות הללו ותקפיץ אותם ברמה. אני מציע שבמקום שהמעלית תעלה בעזרת כוח החשמל שליצן יעמוד מתחתית המעלית (חשוב לציין שהליצן יהיה מסוג הליצנים שמוציעים דברים משונים וחסרי פורפורציה מהחליפה שלהם כמו בסדרות מצויירות. כמובן שהלייצן לא יהיה מרושע הוא יהיה בטוח לגמרי.) הלייצן ישלוף פטיש גדול מימדים ויכה מתחתית המעלית המעלית תשתגר למעלה וכך היא תשמש אותנו.
אך בהמצאה זו יש כמה ליקויים, הנה כמה מהם:
- איך המעלית תשתגר לקומה הרצויה?
- המעלית לא תתרסק על הרצפה כשתנחת?
- איך האנשים ייכנסו למעלית אם היא כל הזמן בתנועה?
- איך המעלית תרד אם אין כוח משיכה בחלל? (הרי תהיה לנו את הטכנולוגיה לבנות דבר שכזה רק כאשר נגור בחלל.)

פתרונות:
- כדי שהמעלית תגיע לקומה הרצויה יהיה קורס מודרך לליצנים כדי שהם ילמדו כמה חזק להכות את המעלית כדי שהיא תגיע לקומה הרצויה.
- כדי שהמעלית לא תתרסק על הרצפה כשתנחת הליצן ישלוף מחליפתו כרית ענקית ויניח אותה מתחתיה כדי שלא יגרם לה שום נזק.
- כדי שהאנשים יוכלו להיכנס למעלית, הם יצטרכו לקפוץ אליה בתזמון מושלם. תהליך זה טיפה מסוכן, אבל בעתיד אני מאוד אוהב דובונים.
- כדי שהמעלית תוכל לחזור למקום שממנו השתגרה, יעמוד בקצה השני של פיר המעלית ליצן מוסמך נוסף, שיכה ברצפה, יעוף במהירות למעלית, ולאחר מכן יכה בה וכך יחזיר אותה למקום – וגם יחזיר את עצמו למקום שממנו הגיע.

אני באמת סבור שביכולתה של המצאה זו לשנות את העולם, וחלומי שהיא תהפוך למציאות.
תודה :)

אתגרים ופתרונות מוצעים

חסיד זיהה מספר אתגרים במימוש ההמצאה והציע פתרונות יצירתיים:

דיוק בהגעה לקומה הרצויה: הוצע קורס הכשרה לליצנים, בו ילמדו כיצד לווסת את עוצמת המכה בהתאם לקומה המבוקשת.

בלימת המעלית: הליצן ישלוף מחליפתו כרית ענקית ויניח אותה בתחתית הפיר כדי לרכך את הנחיתה.

כניסת נוסעים למעלית בתנועה: הנוסעים יצטרכו לקפוץ אל המעלית בתזמון מדויק, תהליך שדורש תיאום וזריזות.

החזרת המעלית לקומה התחתונה: ליצן נוסף, הממוקם בקצה העליון של הפיר, יכה במעלית כדי להחזירה למטה, תוך שימוש באותה טכניקה.

ביקורות ותגובות

ההמצאה עוררה תגובות מעורבות. תומכים שיבחו את החשיבה היצירתית והגישה החדשנית של חסיד, וטענו כי הרעיון מציע פתרון ייחודי לבעיות תחבורה אנכית. לעומת זאת, מבקרים הצביעו על בעיות בטיחות, יעילות ועלויות, וכן על הקושי במציאת ליצנים מוסמכים בעלי היכולות הנדרשות.​

השפעה ועתיד

למרות הביקורת, "מעלית הליצנים" הפכה לסמל של חדשנות ויצירתיות בקרב קהילות מסוימות. הראל חסיד ממשיך לעסוק בפיתוח רעיונות יוצאי דופן, ושואף לשלב בין דמיון למציאות בדרכים שמאתגרות את החשיבה הקונבנציונלית.

הערות שוליים

  1. חסיד, הראל. "מעלית הליצנים". 2021.​
  2. מגזין ההנדסה הבין לאומי - "מכאוס לגאונות, הילד הפרסי ששינה את כל מה שחשבנו על מעליות"